Intervjuer

Mora Folkhögskola har intervjuat några av eleverna som går Autsimkursen. Så här säger några av eleverna.

Studerande: Maggan, 50 år

Varför ville du gå den 2-åriga Autismutbildningen vid Mora Folkhögskola?

”För att få en bättre förståelse för vad autism innebär och hur man skall kunna hjälpa personer med autism. Då jag i mitt arbete möter fler och fler personer med vissa svårigheter och ser att många inte har/ får den hjälp som behövs, detta många gånger på grund av okunskap.”

Vad betydde det för dig att den går på distans halvfart?

”Att jag kunde vidarutbilda mig och jobba samtidigt. Det passade mig utmärkt just nu. Eftersom jag inte har tillgång till skolor (gymnasium/ högskola på min hemort (bor i en liten by) har detta med distansutbildning varit helt avgörande för mig .”

Vad har det gett dig att gå denna kurs?

”Har just nu inte gått hela kursen klart (går andra terminen). Att vi är personer som arbetar inom omsorg, skola och även föräldrar gör att man får insikt i olika frågor från olika håll. Detta ger mer kunskap om olika diagnoser och dess svårigheter. Bra föreläsningar både på skolan och på nätet. Bred kunskap om arbetet runt barn, ungdomar och vuxna med olika behov av stöd.”

Vad tror/hoppas du att det gör för skillnad i framtiden att du gått denna kurs?

”Att jag har fått mer kunskap om hur jag skall kunna hjälpa människor som behöver stöd i livet. Att jag kommer att ha styrkan att säga ifrån om någon inte får den hjälp de behöver (Tänker då i första hand på barn i skolan som inte får rätt stöd/ hjälp eftersom jag arbetar inom skolan)”

Studerande: Marie, 51 år

Varför ville du gå den 2-åriga Autismutbildningen vid Mora Folkhögskola?

”Jag träffar ofta människor inom autismspektrat. Det är viktigt för mig att jag har en förståelse för och kunskap om autism för att det skall bli ett bra möte/ bemötande. Man blir aldrig för gammal för att lära något nytt! Kände att det var dags att uppgradera sig.”

Vad betydde det för dig att den går på distans halvfart?

”Det betyder mycket att kunna studera på distans. Man får smälta det i lugn och ro och kan använda de nya erfarenheterna/ kunskaperna på en gång. Svårt för mig att ta ledigt helt och studera.”

Vad har det gett dig att gå denna kurs?

”Insikt i andra människors tankegångar som inte liknar mina egna. Nya kunskaper. Nya tankegångar om andra människors liv och kamp för att få vardagen att fungera. Träffa härliga människor som inspirerar och ger råd för eftertanke.”

Vad tror/hoppas du att det gör för skillnad i framtiden att du gått denna kurs?

• Att kunna bemöta personer med ettb annorlunda sätt att tänka på ett bättre sätt
  • Att kunna sprida kunskapen om vad vi lärt oss vidare så att det blir en ökad förståelse i samhället.”