Bild av en dator. Klicka för att komma till kursen Anpassad IT

Småskalig yrkesodling av trädgårdsväxter  

- Kursen är stängd för ansökan

Mora Folkhögskola erbjuder en grundläggande kurs i ekologisk yrkesodling av grönsaker, och till viss del bär och perenner, på friland i växthus. Kursen är för dig som är nyfiken på att arbeta eller utbilda dig i branschen.

Kursen är en distanskurs på 25% . De praktiska övningarna och teoretiska lektionerna bedrivs till största delen hos Solsyran i Orsa. Kursen följer ett odlingsår med start i november för planering och praktiska övningar i förädling av grönsaker. Vi har 6 stycken fysiska träffar samt 3 nätträffar via Internet.

Hos Solsyran finns en småskalig KRAV- ekologisk odling och förädling. Verksamheten består av grönsaker på friland och i kallväxthus, bärodling och mjölksyrejäsning av grönsaker. Solsyran arbetar också med biodiversitet (att öka den biologiska mångfalden) dels för att gynna nyttodjur och pollinerare. Vi arbetar också med att gynna mikrolivet i jorden.

Syftet

Syftet med kursen är att ge dig inspiration för en vidare utbildning eller yrkesutövning i en småskalig ekologisk odling av trädgårdsväxter. Att du ska prova på olika praktiska arbetsmoment och få en teoretisk start i ämnet.


Målet

  • Att ge deltagarna en inblick i olika arbetsmoment
  • Att ge deltagarna en första grund i ekologisk yrkesodling av trädgårdsväxter


Upplägg

Vi följer ett odlingsår med start den 27 november 2017, en dag med introduktion, planering och förädling av grönsaker. Under 2018 träffas vi följande datum: 16-17 Mars, 25-26 Maj, 1-2 Juli, 19-20 Augusti, 30 September- 1 Oktober. Föreläsare anlitas vid två tillfällen. Däremellan är det träffar via Internet och inlämningsuppgifter.


Kostnad

Kursen är kostnadsfri. Kostnad för kurslitteratur tillkommer. Resor, mat och övernattningar i samband med träffarna betalar man själv. CSN kan endast sökas om ytterligare studier bedrivs på minst 25%.


Utrustning

Du behöver ha tillgång till Internet, dator med ordbehandlingsprogram. Arbetskläder och anteckningsmaterial.


Omfattning

Kursen genomförs främst genom arbetsträffar blandat med teori hos Solsyran som ligger 5 km utanför Orsa. Däremellan egna arbeten och samtal via Internet.

Kursen pågår fr.o.m. november 2017 t.o.m. oktober 2018. Studietid 25%.


Kontakt

Vid frågor angående kursen kontakta Eva Gustavsson, 073-807 7882


Ansökan

Ansökan skall innehålla ett personligt brev där du berättar om ditt syfte och din ambition med kursen. Brevet bör också innehålla eventuellt tidigare erfarenheter från att odla.

Sista ansökningsdatum är 28 augusti 2017. Därefter sker fortlöpande antagning i mån av plats.

Kursen är stängd för ansökan.
 

 

Ansökan gör du digitalt genom att klicka på knappen ”Ansök här”
När du ansöker får du skapa ett konto på "Mina Sidor" där du själv när som helst kan logga in  och se dina ansökningar och status på dem. Du kan även när som helst lägga till eller ändra uppgifter i din ansökan.

 

 

Kurstid 2017-11-27 - 2018-10-01
Sista ansökningsdatum 2017-08-28
 

 

Sidan underhålls med webKontroll från Daladatorer