Bild av en dator. Klicka för att komma till kursen Anpassad IT

I Förvar - undersökande konstnärliga metoder

Kursen knyter an till projektet I Förvar som konstnärerna Maria Backman och Hanna Sjöberg arbetar med. Det handlar om hur man handskades med de många flyktingar som kom till Sverige under Andra Världskriget.

Kursen vänder sig till alla som är intresserade av undersökande konstnärliga projekt, flyktingmottagning, lokal- och nutidshistoria.  Du kan vara ung, gammal, ha egna minnen eller ha hört andras minnen berättas, det kan handla om din familjs minnen eller om du är intresserad mera i allmänhet av Andra Världskriget och hur internationell politik påverkar det lokala samhället.

Vi kommer att söka upp några platser där det har funnits flykting- arbets- eller skogshuggarläger i närheten av Mora och gemensamt utforska dessa. Tillsammans bearbeta materialet och i konstnärlig form gestalta resultatet. Deltagarna förbereder sig med att ur sin familj/vänkrets eller liknande ha med ett eller ett par objekt från andra världskrigets tid, någonting man har hemma; en sak, ett foto, en visa och det egna minnet man har till objektet eller berättelsen som familjen/vänkretsen har till objektet, alltså ett tillhörande narrativ. (Kanske finns ingenting, varför finns ingenting?) Detta skulle alltså vara ett försök till att skapa (mycket ofullständig) en bild av en annan tid, ett sätt att tänka ett samband mellan platsen och skeendet.

Du ombeds ta med egna minnen och objekt som har anknytning till temat. Det kan vara ett familjefotografi, ett broderi som mormor gjort, en ryggsäck som farfars far använde när han var ute i skogen under beredskapstiden eller något annat som du kan använda. I workshopen/kursen konfronterar/kombinerar vi detta personliga material med material som vi har samlat om flyktingar i Sverige under WWII. Vi reser till platser där det funnits förläggningar, vi undersöker spåren av dem på platsen och jämför med spåren av dem i arkivdokument. Och ha med de personliga objekten – mormors broderi till platsen där det funnits ett skogshuggarläger.

Material: 
Kamera (i mobiltelefonen, digital kamera, videokamera och/eller analog kamera). Gärna ljudinspelningsutrustning.
Har du egna akvarellfärger eller andra färger du vill använda – ta med dem.
Enklare material som skisspapper, pennor, saxar osv kommer att finnas tillgängligt.

 

Kursledare

Konstnärerna Maria Backman, Stockholm och Hanna Sjöberg, Berlin

Kontakt: 

Maria Backman epost  mindcorpo@gmail.com

Hanna Sjöberg  epost  snoe@snoe.in-berlin.de

Beskrivning av deras konstnärliga projekt

Projektet I Förvar fokuserar på historia och platser genom dokument, samtal, arkivmaterial, foto, installationer i konstnärliga gestaltningar. Här arbetar två erfarna konstnärer med nutidshistoria. Maria Backman från Stockholm med rötter i Dalarna och Hanna Sjöberg, sen tjugo år verksam i Berlin. Deras gemensamma arbetsmetod är subjektiv, undersökande och gestaltande.  De har varit i skogarna runt om i Mellansverige och hittat raserade husgrunder och andra spår och anat att här har något pågått.  Med hjälp av litteratur och arkivbesök, möten med människor som berättat, studier av listor, skrivelser, kartor och fotografier växer fragmentariska bilder av förgångna händelser och dramatiska livsöden fram. Det hela är en växande process. Hösten 2017 gjorde konstnärerna en utställning i Mora konsthall.
Mera information finns på hemsidan I Förvar – Hemligstämplat:
http://xn--hemligstmplat-ifb.nu/

 

Kurstid: 5-9 augusti 2019

Incheckning: efter kl. 15.00  söndagen innan första kursdagen

 

Sista ansökningsdag: 1 maj 2019

 

Kostnader:

Lägsta kostnaden för att gå kursen är 1.900 kr (kost, ej boende)

Kost och logi i enkelrum 4.100 kr
Kost och logi i logement (10 bäddar) 2.600 kr
Kost (ej boende) 1.900 kr

 

Bekräftelseavgift: Antagning till kursen sker efter den 1 maj,
därefter kommer du att få en faktura hemskickad till din folkbokföringsadress på en bekräftelseavgift 1.000 kr.
Detta dras av från slutfakturan eller återbetalas om kursen blir inställd.
Slutfakturan skickas ut i samband med kursstart.

Mer information om detta i antagningsmeddelande.

Vid avbokning senare än 14 dagar innan kursstart återbetalas inte bekräftelseavgiften.

Har du frågor angående boende maila info@morafolkhogskola.se

Sidan underhålls med webKontroll från Daladatorer